The New Forest

>
Nederlands - English
28 maart 2013
Tien Geboden

Tien Geboden

Aanvang: 20:00Locatie: NTGentPlaats: GentKaarten (online): Klik hierTelefoon: +32 92250101

Krzysztof Kieslowski vatte snijdende morele thema’s in even bizarre als herkenbare situaties, associatief gebaseerd op de Tien geboden die je misschien nog uit het hoofd kent. De bewerking van Koen Tachelet respecteert de filmische sfeer van de verhalen en Johan Simons maakt er een ontroerende, intieme voorstelling van.

Tien tragikomische verhalen, als glas zo helder en zo scherp.

In deel 1, dat vorig seizoen in première ging en in 2008 geselecteerd werd voor het Theaterfestival Vlaanderen, maken we kennis met enkele van onze flatbewoners. Andrzej gelooft niet in God, maar wel in zijn nieuwe, zelfgemaakte computer. Dorota is zwanger, maar niet van haar man. Januzs, een getrouwde man, krijgt op kerstavond bezoek van zijn vroegere minnares. Anka twijfelt aan haar gevoelens voor haar eigen vader, en beslist hem te onderwerpen aan een radicale test. En we beleven een gruwelijke roofmoord doorheen de blik van de moeder van de jonge moordenaar…

Deel 2 toont onder andere Tomek, die als een moderne Peeping Tom naar zijn knappe overbuurvrouw gluurt en de kans van zijn leven krijgt als zij hem thuis uitnodigt. Majka, een tienermoeder, vlucht met haar dochtertje naar haar ex-vriend, die nu in het bos woont en teddyberen maakt. Zofia, een professor ethiek, krijgt een Joodse vrouw op bezoek die haar ooit voor het grootste dilemma in haar leven stelde. Roman krijgt te horen dat hij impotent is en moedigt zijn vrouw aan om vreemd te gaan. De broers Jerzy en Artur, ten slotte, erven een postzegelverzameling van hun vader, waarvan ze nauwelijks de waarde kunnen inschatten.