The New Forest

>
Nederlands - English

ZUS

`ZUS [Zones Urbaines Sensibles] is in 2001 opgericht door Elma van Boxel en Kristian Koreman.

Van Boxel en Koreman werken als duo samen aan gevraagde en ongevraagde ontwerpen en onderzoeken in het veld van architectuur, stedenbouw en landschapsarchitectuur. Ze geven leiding aan een internationaal team bestaande uit architecten, stedebouwkundigen, ontwerpers en landschapsarchitecten. Het bureau opereert in de hedendaagse stad en produceert landschappen, boeken, architectuur, ongevraagde adviezen, tentoonstellingen, onderzoeken en stedenbouwkundige plannen.

Uitgevoerde projecten zijn onder andere het landschapsontwerp voor het Nederlandse paviljoen op de Wereldtentoonstelling 2010 in Sjanghai, het centrale park van de Wereldtentoonstelling, het park Printemps à Grand Bigard in Brussel en het tentoonstellingspaviljoen Spiegelzee aan de Nederlandse kust. Van Boxel en Koreman maakten deel uit van het curatorenteam van de Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam 2012 en zijn oprichters van INSIDE, een nieuwe master opleiding aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten Den Haag.

Voor hun grensoverschrijdende werk dat beweegt tussen het private en het publieke domein ontvingen zij in 2007 de Rotterdam Maaskantprijs voor jonge architecten. In 2012 won het plan ‘de Luchtsingel’het Stadsinitiatief en werd ZUS verkozen tot Architect van het Jaar in de categorie Small.